Tagged: Kiosk samoobsługowy do restauracji

Potrawy z grzybów w czasie przyjęcia weselnego

Grzyby to jeden z dodatków, który odróżnia polską kuchnię od innych kuchni na świecie. W większości kuchni na świecie serwowane są jedynie pieczarki i czasami suszone borowiki. W polskiej kuchni stosuje się bardzo wiele grzybów i to w różnych formach. Nic zatem dziwnego, że i w czasie przyjęć weselnych pojawiają się w menu ciekawe potrawy z grzybami w roli głównej albo drugoplanowej. W ostatnim czasie, kiedy to wiele osób decyduje się na zamówienie dań z cateringu, firmy tego typu mają w swojej ofercie coraz więcej dań z grzybami. Wystarczy spojrzeć na menu firm cateringowych, oferujących możliwość przygotowania kompletu dań na przyjęcie weselne. W ich menu można znaleźć bardzo wiele pozycji, w których dodatkiem do dań są grzyby. Przykładem mogą być na przykład zawijane piersi kurczaka, faszerowane pieczarkami i panierowane, albo tez bardziej wykwintne rolady wieprzowe, faszerowane suszonymi borowikami z dodatkiem innych grzybków. Jedną z popularnych przekąsek, serwowanych na takich przyjęciach, są na przykład łebki pieczarek, które są faszerowane mielonym mięsem i posypywane często ziołami albo żółtym serem. Powodzeniem cieszą się także kotlety wieprzowe nie mielone, które są serwowane w prawdziwym sobie z dodatkiem słodkiej śmietanki i prawdziwych, niezwykle aromatycznych suszonych grzybów. Grzyby są czasami podawane także jako dodatek do niektórych sałatek, ale są to zazwyczaj łatwe do kupienia marynowane i gotowane pieczarki.